Kur’an’da birçok yerde zikredilen namazın, bir şükür vazifesi olmasının yanında, sosyal, psikolojik, ekonomik, ahlaki ve fizyolojik yönlerinin var olduğu biliniyor. Bugünse hep birlikte namazdaki fiziksel hareketlerin vücuda olan faydaları nelerdir? Onlara bir bakacağız.
Kıyam
Namazda yapılan hareketler yavaş ve sakin olduğundan kalbi yormaz. Günün belli saatlerinde aralıklı olarak yapıldığı için bireyi dinç tutar.
Kıraat
Huzura kavuşan ve bu duygular içinde konsantre olan insanların beyinlerinde Dopamin ve İnterlökin salgılanır. Dopamin rahatlık, ferahlık veren, güzel duygular sağlayan bir maddedir. İnterlökin ise insanın savunma sistemini kuvvetlendirir.
Rükû
Namazdaki eğilip doğrulma hareketleri ise insan gözüne kuvvetli bir kan akışı sağlar. Bu sayede göz içi tansiyonda artma olmaz, gözün ön kısmındaki sıvının devamlı değişmesine yardımcı olur, katarakt veya karasu gibi hastalıklardan korur.
Tahiyyat
Günde beş vakit kılınan namazdaki ritmik hareketler, günlük hayatta çok sık çalıştırılamayan adale ve eklemleri daha sık çalıştırarak artoz, kireçlenme gibi eklem hastalıklarını ve adale tutulmalarını önler.
Secde
Namaz hareketlerinden olan secdenin de günde birçok kez yapılması ile başımızı yere koyma hareketi beyne ritmik kan akışının hızlanması ile fazla kan ulaşır. Böylece beyin hücreleri iyi beslenmiş olacağından hafıza ve şahsiyet bozukluklarına namaz kılanlarda çok daha az rastlanır. Ayrıca secdenin hamile kadınlar için de oldukça yararlı olduğunu ve ceninin şekil bozukluğuna uğramasını engellediği de kanıtlanmış durumda.
Namazın bu faydalarına kavuşmak için, namazı vaktinde kılmakla birlikte, temizliğe, çok yemek yememeye ve yenilen gıdaların temiz, helal olmasına da dikkat edilmesi lazımdır.
“Halbuki namazda ruhun ve kalbin ve aklın büyük bir rahatı vardır. Hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir. Hem namaz kılanın diğer mubah dünyevî amelleri, güzel bir niyet ile ibadet hükmünü alır. Bu surette bütün sermaye-i ömrünü, âhirete mal edebilir. Fâni ömrünü, bir cihette ibka eder. “
R.Nur Küllîyatı/Sözler – 21